Alcoholvrije Champagne: Bestaat het en wat zijn de mogelijkheden?

  • Geplaatst op
  • 0
Alcoholvrije Champagne: Bestaat het en wat zijn de mogelijkheden?

Laten we eerlijk zijn, er is iets onweerstaanbaars aan een glas champagne - de opwinding van het knallen van de kurk, de belletjes die omhoog dansen, en de sensatie van verfijning bij elke slok. Maar wat als ik je zou vertellen dat je dit allemaal kunt ervaren zonder de kater? Welkom bij Club Zero, waar we je meenemen op een reis naar de wereld van alcoholvrije champagne.

Alcoholvrije Champagne en Bubbels

In een wereld vol feestelijke gelegenheden, van Kerst tot Oud & Nieuw en zelfs Dry January, is er een drank die altijd klaar staat om te toosten en te schitteren: alcoholvrije champagne. Dit sprankelende alternatief voor traditionele champagne biedt de perfecte gelegenheid om te genieten, ongeacht het moment of je drinkvoorkeur. In deze blog gaan we dieper in op wat alcoholvrije champagne nu precies is, hoe het wordt gemaakt, welke voordelen het met zich meebrengt en, het belangrijkste van alles, welke heerlijke opties je kunt ontdekken. Leun achterover en laat ons je meenemen op een reis naar de verfijnde wereld van alcoholvrije champagne.

 

 

Wat is alcoholvrije alternatief voor champagne?

Champagne heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw in de regio Champagne, Frankrijk. De ontdekking van de methode om wijn te laten sprankelen, ook wel bekend als de méthode traditionnelle, heeft geleid tot de creatie van de beroemde Champagne. Vandaag de dag wordt Champagne over de hele wereld genuttigd, maar bestaat het ook zonder alcohol?

 

Hoewel de term 'alcoholvrije champagne' eigenlijk niet in overeenstemming is met de strenge regelgeving die de naam champagne beschermt, is het een veelgebruikte term om een verfijnd en feestelijk alternatief aan te duiden. Volgens de strikte regels moet champagne minimaal 10,5% alcohol bevatten en moet het in de Franse wijnstreek Champagne volgens de méthode traditionnelle worden geproduceerd om de naam champagne te mogen dragen. Formeel gezien bestaat er dus geen 'alcoholvrije champagne'. Toch hanteren we deze term vaak in de volksmond, omdat deze simpelweg lekkerder klinkt dan 'alcoholvrije mousserende wijn.' Het is belangrijk om te weten dat wanneer we het hebben over 'alcoholvrije champagne,' we eigenlijk verwijzen naar 'alcoholvrije mousserende wijn,' een heerlijk alternatief dat dezelfde feestelijke sprankeling biedt zonder de alcohol.

 

 

Hoe wordt alcoholvrije champagne gemaakt?

Alcoholvrije champagne wordt geproduceerd volgens hetzelfde proces als champagne met alcohol, met als enige verschil het verwijderen van de alcohol na de gisting. Er zijn drie verschillende technieken om dit te bewerkstelligen:

 

Vacuümdestillatie

Bij deze methode wordt de champagne op kamertemperatuur geplaatst in een vacuümkamer. Onder lage druk verdampt de alcohol, terwijl de kostbare suikers, mineralen en zuren behouden blijven. Een nadeel is dat enkele vluchtige aroma's ook verdampen. Deze kunnen later worden toegevoegd om het karakter van de oorspronkelijke wijn te behouden.

 

Spinning Cone Column-techniek

Deze techniek maakt gebruik van draaiende kegelvormige kolommen om de alcohol te scheiden van de wijn. De wijn wordt door tientallen roterende elementen gecentrifugeerd, waardoor de alcohol voorzichtig wordt geëxtraheerd. Hierdoor gaan vrijwel geen van de originele aroma's verloren, wat resulteert in een smaakvolle alcoholvrije champagne.

 

Omgekeerde osmose

Bij deze methode wordt de champagne door een extreem dun filter geperst, waardoor de alcohol wordt achtergelaten. Het nadeel is dat enkele vluchtige aroma's ook worden weggefilterd, wat de wijn enkele van zijn smaken en geuren kan doen verliezen.

 

 

De voordelen van alcoholvrije champagne

 

Genieten zonder kater

Eén van de meest opvallende voordelen van alcoholvrije champagne is dat je kunt genieten van de sprankeling en verfijning zonder je zorgen te maken over een kater of overmatig alcoholgebruik. Dit maakt het de ideale keuze voor zwangere vrouwen, mensen die medicatie gebruiken, bestuurders en iedereen die bewust wil genieten zonder de nadelige effecten van alcohol. 

 

Inclusief voor iedereen

Alcoholvrije champagne biedt een verfrissende optie voor niet-drinkers en gematigde drinkers die toch willen deelnemen aan sociale gelegenheden. Het stelt iedereen in staat om te toosten op bijzondere momenten en deel te nemen aan vieringen zonder zich buitengesloten te voelen. Het is een drank die iedereen kan waarderen, ongeacht hun drinkvoorkeur.

 

Verfijnde smaakbeleving

Alcoholvrije champagne verwent niet alleen de smaakpapillen met zijn fruitige en florale aroma's, maar biedt ook een verfijnde smaakbeleving. Het zorgt voor een gevoel van luxe en elegantie, en voegt een vleugje klasse toe aan elke gelegenheid. Of je nu een feestelijke aangelegenheid viert of gewoon geniet van een ontspannen moment voor jezelf, alcoholvrije champagne is een culinair genot zonder compromissen.

 

Let wel op dat alcoholvrije champagne tot aan 0,5% alcohol kan bevatten. Mocht je de BOB zijn of iets gezonder willen leven dan is dit nog steeds een uitstekend alternatief en verwaarloosbaar. Kies je voor alcoholvrij vanwege zwangerschap of medische redenen dan adviseren we om goed op te letten dat de alcoholvrij champagne 0.0% alcohol bevat.

 

 

De beste alcoholvrije champagnes

Na het lezen van deze blog kan je vast niet wachten om te beginnen! Bekijk gerust eens ons ruime aanbod aan Alcoholvrije Champagne. Heb je behoefte aan inspiratie? Dan hebben we voor jou onze vijf beste alcoholvrije champagnes opgesteld:

 

OddBird Blanc de Blancs 75CL

OddBird Blanc de Blancs 75CL

 

Sinzero Sparkling brut 75CL

Sinzero Sprakling Brut 75CL

 

Kolonne Null Sparkling Rosé Edition Wasem 75CL

Kolonne Null Sparkling Rosé Edition Wasem 75CL

 

Nozeco Alcohol-Free Sparkling Wine 75CL

Nozeco Alcohol-Free Sparkling Wine 75CL

 

Vintense Prestige alcoholvrij 75CL

Vintense Prestige alcoholvrij 75CL

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »